Kunst kan reducere stress

Lisbeth Thygesen, sind, kunst, stress

KUNST KAN REDUCERE STRESS 

At arbejde med kunst kan være en utrolig effektiv måde at reducere stress på.

Når du arbejder kreativt, giver det en følelse af ro og afslapning, men hvad er det, der gør kunst så beroligende, og hvordan kan det hjælpe med at reducere stress?

Kunst giver en indre ro og fokus. Når du arbejder med kunst, tuner du ud af den travle hverdag og fokuserer i stedet på dit kreative projekt. Du kommer ind i en “flow”-tilstand, som føles som og kan sidestilles med meditation. Flow-tilstanden reducerer, ligesom meditation, stress og bekymringer. Når du er i tilstanden, er du simpelthen ikke i stand til at være i “frys, flugt eller kamp”-tilstand, og dit nervesystem får lov til at koble fra og slappe af.

Når du arbejder med at udtrykke dig gennem kunst giver processen dig en stemme til at kommunikere bevidste og ubevidste processer i dit sind. Det i sig selv kan være afstressende og “rensende” for dit sind. Det er en måde at give stemme til dig selv, men hvor du kan gå dybere end en samtale, fordi du får direkte adgang til din underbevidsthed.

At se på kunst er også hjælpe med at reducere stress. 

Kunst på arbejdspladsen kan f.eks. virke beroligende og skabe en mere positiv arbejdskultur, samtidig med at det kan gøre arbejdspladsen mere indbydende og inspirerende. Det samme gælder dit hjem.

Her har især kunst med naturmotiver vist sig at være effektive. Kunst kan også forvirre og udfordre os, og selvom det ikke lyder godt i stress-sammenhæng, er det faktisk godt for os at få rystet vores syn på verden i ny og næ, og det kan kunsten. Faktisk har forskning vist, at det at se på kunst (samt at læse) gør os mere empatiske og giver os bedre forståelse for vores egen og andres tilværelse.

Alt i alt kan kunst være en utrolig effektiv måde at reducere stress på.

Uanset om du er en etableret kunstner eller bare prøver kræfter med en ny hobby, kan kunst give en følelse af ro, kontrol og formål, som kan hjælpe dig med at genfinde balance i en travl hverdag.

Måske er du nervøs for at gå i gang med din egen kunst, fordi du ikke synes, du er dygtig nok til at skabe seværdige værker, men det er ikke det vigtigste, det er processen, der er vigtig. Så bare kom i gang med at tegne og male.

Og mangler du beroligende kunst på væggen, så håber jeg du vil overveje, at købe min kunst. 🤗 Du finder alle værker og tryk, som jeg har til salg lige her: SHOP

Skriv en kommentar

Indkøbskurv

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på siden, accepterer du også brugen af cookies. English: This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere