Lisbeth Thygesen, kunst, maleri

Bjørne medicin.

Bjørnens symbolisme. Bjørnen som kraftdyr og åndedyr.
Vækning af det ubevidstes kraft. 

Bjørnen symboliserer introspektion og intuition blandet med instinkt. Den symboliserer det at vække det ubevidstes stærke kraft. “Bjørnemedicin” er kraften til at genoprette harmoni og balance – til at helbrede. Bjørneånden er i mange kulturer kendt som den store helbreder og betragtes som personificeringen af åndelig kraft og fysisk styrke. 

Den åndelige proces at gå i hi; “den store søvn”

Førhen troede man at bjørne døde hvert efterår og blev genfødt hvert forår. Gennem deres livscyklus bekræftedes deres åndelige magt over døden. Man mente det var bevis for, at bjørne havde opstandelsens kraft gennem genfødsel. I dag ved vi jo godt, at de går i hi, en slags semi-hi, for de sover vintersøvn, og kan godt, hvis vejret er mildt, vågne med intervaller, men symbolsk set kan man se det som en lille død, ligesom f.eks. vinteren er det for Moder Jord.Bjørnen går i hi/vintersøvn i sin hule, og vender symbolsk set tilbage til Moderen og ned i underverdenen, hvor den går igennem en åndelig omstilling, for atter at fremstå i foråret som et ændret og afbalanceret væsen. Bjørnen vågner fra sin lange rejse i åndeverdenen, og er med rejsen blevet større i ånden og mindre i kroppen. Det at den tærer på sit fedtlager og bliver fysisk mindre eller lettere, kan vi se som en metafor for genfødsel, og for at have givet slip på verdens vægt, på smerter, sorg eller det materielle. Alt det som kan være med til at tynge os. Bjørnen vender fysisk og åndeligt forynget tilbage, og kommer ud af gangen fra dens hule, den dukker så at sige op fra vores Moder Jords skød. Bjørnen er den, der vandrer mellem og i de forskellige verdener og lærer os, hvordan vi bevæger os i og imellem disse verdener. Bjørne er aktive både om natten og om dagen. Dette symboliserer deres forbindelse med solens energi (styrke og kraft), samt månens energi (intuitionen). Ved at favne og tage bjørnens visdom til os, balancerer vi begge dele i os. 

Ro til at “føde” nye idéer

Det er også mens hun-bjørnen er i hi, at hun føder sine unger. Bjørnemedicin er derfor også at huske på at trække sig en gang imellem, at give sig tid til at “gå ind i sig selv”, f.eks. meditere eller lignende, for det er, når man giver sig selv den ro, at man har mulighed for at “føde” nye idéer. Giv tid til at pleje idéerne, gør det med nænsomhed, tålmodighed og kærlighed, og lad dem så komme stille og roligt frem til overfladen, mens du hjælper dem på vej og ser dem “vokse” i foråret og sommeren. I det hele taget viser bjørnen os at det er en god idé at reflektere over vores tilknytning til årstiderne. For eksempel at mærke og respektere behovet for ro om vinteren og f.eks. mærke mulighederne, der åbner sig i foråret. Dine idéer skal måske plejes i et par år, før de er klar til at “flyve”, ligesom bjørnemoderen også tager sig af sine unger i nogle år. Hav tålmodighed. Respekter rytmen mellem hvile og aktivitet. 

Forbindelsen til over- og underverdenen

Bjørneunger kan klatre i træer, og voksne bjørne kan lide at gnubbe sig og og kradse i træerne. Træerne symboliserer også her forbindelsen mellem oververdenen og underverdenen. Som de høje træer fortæller bjørnen os også om at stå stærkt i os selv, og vigtigheden af at have en god jordforbindelse.

Sanserne

Bjørnen ser ikke så godt, men har andre skarpe sanser. Den kan lære dig at bruge alle dine sanser: Snus, vejr, føl, mærk, duft og lyt og en ny verden vil åbenbare sig for dig. 


Billederne her over teksten er et udvalg af nogle af de bjørne jeg har malet, tegnet og formet igennem årene.😍 Flere af dem havde jeg næsten helt glemt og blev så glad for at gense dem. 🙂 Jeg håber også, I synes, de er sjove at se.


5 kommentarer til “Bjørne medicin.”

  1. Christina ea Lee

    Meget smukt beskrevet af bjørnen og dine billeder.
    Jeg selv har også rejst med bjørnen i i min sjæls kunst.
    Vi er på samme sjæls vej i vores sjæls kunst. Tak for at dele magien som jeg selv gør gennem min kunst🙏🌸🪶🤗.

Skriv en kommentar

Indkøbskurv

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på siden, accepterer du også brugen af cookies. English: This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Læs mere